10+1 ÉRV A Billings MÓDSZER™ MELLETT

Tornai Ildikó

tornai.ildiko@billings.hu

 

Olvasási idő: 7 perc

 

Ha hallottál már a Billings Ovulációs Módszerről®, akkor valószínűleg babatervezéssel vagy hormonmentes fogamzásszabályozással összefüggésben merült fel a neve. A Billings ciklustáblázat vezetése azonban számos egyéb előnnyel is jár, melyekre talán még nem is gondoltál! Ezekből hoztam most egy ízelítőt:

 

1. Nincs többé olyan, hogy “késik a menstruációm”

„Három napja meg kellett volna jöjjön, vegyek egy tesztet?”

Ismerős gondolatok, igaz?

Ha a Billings Módszerrel™ számon tartod a ciklusaidat, hamar rá fogsz jönni, hogy nincs olyan, hogy „késik”. Ha követed a ciklusodat, nem érhet több meglepetés! Ovuláció után átlagban két hét (11-16 nap) telik el a következő menstruációig. A ciklus második felét – ami terméketlen időszak – luteális szakasznak nevezzük. Elég 3-4 hónapnyi megfigyelés ahhoz, hogy utána nagy pontossággal meg tudd mondani, hány naposak átlagban a te luteális szakaszaid, azaz mikor számíts a következő menstruációra.

Cikluskövetéssel megtanulod felismerni az ovulációt kísérő biológiai jeleket, és bármikor is következik az be cikluson belül (10. vagy akár a 24. napon), onnantól a luteális szakasz hossza segít kiszámolni a következő menstruáció várható idejét.

 

2. Tudni fogod, mikor kell időzíteni, ha babát szeretnél

Ha követed a ciklusod változásait, tisztában leszel azzal, hogy éppen termékeny vagy terméketlen szakaszban vagy. Különbséget tudsz tenni a saját terméketlen és termékeny mintázataid között. Így pontosan tudod majd, mely napok a legalkalmasabbak az együttlétre. Néhány nőnél a termékeny időszak rövidebb, mint másoknál, akár csak egy vagy két nap ciklusonként, így ha nem ismered a termékenység jeleit, lehet, hogy hónapról hónapra rossz időpontban próbálkoztok. A Billings Ovulációs Módszer® segítségével optimalizálhatod annak az esélyét, hogy a vágyott baba meg is foganjon!

 

3. Nem kell ovulációs teszteket vásárolnod havonta

Az életünk elég sok részén hagyatkozunk a technológiára, de itt nem szükséges! A termékenység kulcsa a méhnyaknyák. Ha a nyák ragacsos, nedves érzést okoz, és akár vizuálisan is megváltozik, akkor a termékeny időszakban vagy. A termékeny nyák ideális esetben átlátszó, tojásfehérjeszerűen nyúlik, és ragacsos, nedves, majd síkos érzéssel jár a hüvelybemenet körül. A Billings Módszer segítségével meghatározhatod a ciklusod legtermékenyebb napját, a Csúcsnapot, mely 75-80%-ban megegyezik az ovuláció napjával, a maradék 20-25%-ban pedig egy, nagyon ritkán két nappal előzi azt meg. Egyszer kell megtanulni, onnantól ingyenes és eszköztelen!

 

4. Szinte azonnal tudni fogod, hogy várandós vagy

Biztos hallottál már olyan történeteket, amikor a mentőket olyan nőkhöz hívták, akik már vajúdtak, és akkor tudták meg, hogy kisbabájuk születik? A cikkekben, híradásokban gyakran hangzik el, hogy „Soha nem voltak rendszeres ciklusaim, igen, hónapok óta kimaradt, de nem gyanakodtam semmire sem…” Cikluskövetéssel ilyesmi elképzelhetetlen, hiszen a luteális fázis 17-18. napjától tudni fogod, hogy megfogantál, még akkor is, ha a terhességi teszt nem mutatja még ki. Mivel nagyon hamar (akár még a menstruáció kimaradása előtt) gyanakodhatsz, hogy megfogant a kisbabád, hamar meghozhatod azokat a döntéseket, mellyel védheted őt, legyen szó akár étrend változtatásokról, alkohol elhagyásáról vagy bármilyen más változtatásról az életviteledben.

 

5. Pontosabban ki fogod tudni számolni magadnak a szülés időpontját

Magyarországon a szülés terminusát a legtöbb helyen az utolsó reguláris menstruáció dátuma alapján számolják ki (URM). Ez a módszer azt feltételezi, hogy minden nő 28 napos ciklusokkal rendelkezik, és a 14. napon ovulál. Igen ám, de mi van, ha a baba nem középidőben fogant, hanem mondjuk a 21. nap környékén egy 34 napos ciklusból? Ha követed a ciklusodat, sokkal nagyobb pontossággal tudod majd megmondani a baba fogantatásának lehetséges időpontját, és ennek az információnak a későbbiekben majd terminustúllépés esetén van jelentősége, hiszen lehet, hogy a hivatalos adatok szerint a baba 41 hetes, a valóságban viszont még csak 40. Ennek a tudásnak a birtokában mérlegelheted egy javasolt (rutin)szülésindítás előnyeit és hátrányait is!

 

6. Javul a libidód

Tudtad, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatással vannak a libidódra? Nőként is szükségünk van tesztoszteronra, mivel ez a hormon központi szerepet játszik a természetes szexuális vágy kialakulásában.  A hormonális fogamzásgátlók szintetikus ösztrogéntartalmuk révén nemcsak csökkentik a tesztoszteronszintedet, de ezzel párhuzamosan növelik a szervezetedben az SHGB hormon szintjét is (szexuálhormon kötő fehérje). Az SHGB kapcsolódik a fennmaradó szabad tesztoszteronhoz, megakadályozva ezzel a felhasználását. Magyarul, a fogamzásgátló tabletták csökkentik a nemi vágyat. Ez azt jelenti, hogy ha nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, akkor jobban kiélvezheted a szexuális vágyad hullámzásait. Nagyon sok nő számol be arról, hogy a hormonális fogamzásgátlók „letompítják” őket.

 

7. Nem kell felesleges barrier módszerekkel bajlódnod

Vajon hány százezer óvszert használnak el világszerte még tartós, monogám kapcsolatokban is naponta, amikor nem is lenne rá szükség? A nők a ciklusuk átlagban 5-8 napján termékenyek csak, a többi napon nem lehetséges a fogantatás, mert a méhnyakat sűrű nyákdugó zárja le az ovuláció előtti terméketlen szakaszban is, és ovuláció után is a luteális szakasz alatt. A Billings Módszer™ segítségével pontosan meghatározhatod, mikor vagy termékeny, a többi napon pedig védekezés nélkül és mégis biztonságban élvezheted a szexuális életet a pároddal. És még a környezet védelméért is tettél valamit.

 

8. Sokkal hamarabb azonosítani tudod a termékenységi problémákat

A Billings Módszer™ segítségével megtanulod, hogy néz ki egy egészséges, termékeny ciklus. A ciklus minden szakaszának megvannak a maga tulajdonságai, melyek lehetővé teszik a fogantatást és az embrió beágyazódását. A különböző cikluskövetéses módszerek más-más biológiai jelek megfigyelését ajánlják, de a nyákmintázat megfigyelése mindegyikben közös. Fogod tehát tudni, ha a nyákmintázataid esetlegesen kóros eltérést mutatnak, vagy olyan vérzéseid/pecsételéseid vannak, melyeknek nincs helye a ciklusban. Megtanulod, hogy hogyan azonosítsd a luteális fázist, melynek hossza szintén elárulja, hogy rendben vannak-e a hormonszintjeid. A nyákmintázatok eltérései, az abnormális vérzések vagy a 11 napnál rövidebb luteális fázis mind termékenységi problémákat jeleznek, melyek nehezíthetik a babatervezést. Azonban, ha nem követed a ciklusaidat, lehet, hogy hónapok vagy akár évek telnek el, mire ezek a dolgok kiderülnek.

 

9. Tudni fogod, mikor menj hormonkivizsgálásra

Termékenységi kivizsgálás esetén különböző hormonokat a ciklus meghatározott napjain szoktak vizsgálni vérvétellel. A progeszteronhormon szintjét például a 21. napon szokták mérni. A progeszteron vizsgálatot azért szokás ezen napon végezni, mert a menstruációs ciklus 21. napja ideális esetben az ovuláció után egy héttel van, feltételezve egy átlagos, tankönyvi, 28 napos ciklust. 7 nappal az ovuláció után a progeszteron szintjének elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy jelezze, megtörtént-e az ovuláció, és elegendően magas-e a progeszteron szintje ahhoz, hogy a hormon elláthassa a feladatát. Ha te tisztában vagy azzal, hogy a 21. napon a ciklusod mely szakaszában jársz, együttműködve az orvosoddal jobban meghatározhatjátok, mikor is kell pontosan megtörténnie a vérvételnek (Megoldás: azonosított Csúcsnap után 7 nappal).

 

10. Általános egészség

Ez az utolsó, de talán a legfontosabb szempont. A menstruációs ciklusunk nagyon sok mindent árul el az általános egészségügyi állapotunkról, mégis ez az egyetlen testi funkciónk, melyet tudatosan nyomunk el szintetikus hormonokkal. A hormonális fogamzásgátlók befolyásolják a természetes hormontermelést, az ösztradiol, progeszteron és tesztoszteronszintet, ám ennek a hosszú távú következményeiről nagyon kevés felvilágosítást adnak a nőknek és pároknak.

Manapság sok szó esik a hormonegyensúlyról, arról, hogy hogyan lehet minimalizálni a hormonrendszert veszélyeztető vegyi anyagoknak való kitettséget. Táplálékkiegészítőket szedünk, diétázunk, de mellette tömegesen élünk a hormonális fogamzásgátlók valamely formájával (tabletta, gyűrű, tapasz, injekció, spirál).

A Billings Ovulációs Módszer® nem befolyásolja a hormonrendszer működését. A rendszeres ovuláció (melyet a hormonális fogamzásgátlási módszerek kiiktatnak) tudományos kutatások alapján összefüggésbe hozható a mellek, a csontok és a szív egészségével. Így tehát ez a téma nemcsak a reproduktív szervrendszerünk egészségéről szól. A ciklusunk követésével az általános egészségügyi állapotunkról is szerzünk információkat.

A Billings ciklustáblázat egy arra képzett nőgyógyász vagy endokrinológus szakember kezében diagnosztikai eszközzé válik, mely hamar mutatja majd, ha valamilyen probléma adódik a női hormonjaid vagy a reproduktív szervrendszered működésében.

 

10+1. Párkapcsolatban elmélyíti az intimitásról való kommunikációt

A Billings Módszer™ „mellékhatásaként” a sokszorosára nőhet a párkapcsolatban az intim témákról való kommunikáció. Ha például ezt a módszert fogamzás elkerülésére használjátok, akkor közösen alakítjátok ki a stratégiát, közösen vállaljátok a felelősséget, és nem csak a nő viseli a fogamzásgátlás fizikai oldalát, mint a hormonális fogamzásgátlók esetében. Ez sok beszélgetést, ismeretátadást és bizalmat, akár félelmek, bizonytalanságok feloldását feltételezi a pár két tagja között. És valljuk be: egy önmagát, a saját testét elfogadó, annak ciklikus változásaival harmóniában együtt élő nő igen vonzó tud lenni.

 

Disclaimer: A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, és semmilyen formában nem helyettesítik egy képzett Billings oktatóval való rendszeres konzultációkat!

 

Felhasznált források:

Billings, Evelyn MD, Billings, John J. MD: A Billings Ovulációs Módszer oktatása (2. rész): Ciklusvariációk és reproduktív egészség, Magyarországi Billings Központ, 2018

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24082040

https://billings.life/en/10-reasons-to-use-the-billings-ovulation-method-to-prevent-pregnancy-2.html

https://www.woombinternational.org/lengthening-of-the-pre-ovulatory-phase-of-the-cycle-recognition-of-natural-infertility

https://www.woombinternational.org/images/Vigil_et_al_2012_The_Linacre_Quarterly.pdf