Billings Ovulációs Módszer

Bemutatkozás

A Magyarországi Billings Központ egy olyan elkötelezett tagokból és önkéntesekből álló nonprofit szervezet, melynek célja, hogy a női egészség ne legyen tabu többé. Ismerjük meg testünket és ciklusunkat, éljük meg felszabadultan és biztonságban párkapcsolatunk minden aspektusát! Tevékenységünkkel abban segítünk határainkon innen és túl, hogy minden magyar ajkú érdeklődő gyógyszer- és hormonmentes módon vehesse kézbe az irányítást élete felett.

Legfontosabb célkitűzései:

 • Segíteni a fogamzóképes életkorú nőket ciklusuk megismerésében és megértésében termékeny életük minden szakaszában. Életkortól, meggyőződéstől és társadalmi helyzettől függetlenül.
 • Támogatni a párokat a várandósság természetes úton történő elérésében vagy elkerülésében.
 • Megtanítani a nőket egészségi állapotuk figyelemmel kísérésére, beleértve az esetleges elváltozások, kóros állapotok felismerését (endometriózis, PCOS, IR), segítve ezzel a szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok munkáját.

A Billings Ovulációs Módszer® története

A Billings Ovulációs Módszer egy tudományosan megalapozott, hormon- és gyógyszermentes, természetes fogamzásszabályozási módszer. Egy rendszer, mely nemcsak meghozta a női egészség mindenkori védelmét és a szerető, bizalomra épülő párkapcsolatban megélt, felszabadult szexualitás örömét, hanem élő történelem. Minden segítségével megfogant gyermek és használata által is boldog párkapcsolat emléket állít a módszer kidolgozóinak, Dr. John és Evelyn Billingsnek.

A módszert 1953-ban, tudományos kutatásainak eredményeképpen John Billings fedezte fel, később pedig felesége, Evelyn is bekapcsolódott a kutatói és oktatói tevékenységbe. Ezután hosszú éveken át kéz a kézben járták a világot, és elmondták mindenkinek: a szerelemben nincs kompromisszum.

A módszer tudományos hátterét és szabályait több, mint 850 000 hormonminta feldolgozásával alakította ki egy nemzetközi, klinikai szakorvosokból és kutatókból álló szakmai csoport.

Ismerik és használják modern és urbánus életet élő nők, egészségtudatos egyetemisták, gyógyszermentes megoldásokat preferáló édesanyák és fiatal nagymamák éppúgy, mint a természetközeli népek bennszülött asszonyai. Olyan tudás ez, melyben az önmagunkról és női egészségünkről szerzett ismeretek összeérnek.

A módszert a nők – és a párok – sikeresen alkalmazzák a fogamzás elérésére vagy elkerülésére, valamint a reproduktív egészség nyomon követésére. Pearl indexe magasabb, mint 99%, azaz a módszert helyesen használó párok esetében a nem tervezett várandósság esélye gyakorlatilag 0%. Ugyanakkor a gyermekáldásra vágyó párok helyes alkalmazás mellett átlagosan 4,7 hónap múlva sikerről számolnak be.

A Billings Ovulációs Módszer® felfedezése előtt az egyetlen természetes családtervezési eljárás a ritmusszámítás (naptármódszer) volt, mely azonban megbízhatatlannak és szükségtelenül korlátozónak bizonyult. Ezt szem előtt tartva tanulmányozta át Dr. John Billings az orvosi irodalmat, és számos leírást talált az ovuláció körül megjelenő nyákról, amelyet a méhnyakat bélelő sejtek termelnek.

Tovább olvasom...

Lehet-e a termékeny típusú nyákot a termékenység jeleként használni?

A nők körében végzett kutatások után világossá vált, hogy a különböző nyáktípusok előfordulása a menstruációs ciklus alatt jól ismert a nők számára. Ezután azt kellett megállapítani, hogy jellemzően változik-e a nyáktermelődés a ciklus során, és ennek alapján a nők képesek-e a termékeny időszak azonosítására. Nők százainak bevonásával ismertté vált a tipikus nyáktermelődés képe. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nyák által keltett érzet és a nyák megjelenése lehetővé teszi a termékeny időszak kezdetének felismerését.

1966-ban Dr. Evelyn Billings felismerte az ovuláció előtti terméketlen cikluskép típusait. Ez a felfedezés komoly megkönnyebbülést jelentett a párok számára, mivel szükségtelenné tette a huzamos önmegtartóztatást. 1971-ben az Egészségügyi Világszervezet javaslatára az addig Ovulációs Módszernek nevezett természetes családtervezési eljárás hivatalos neve a Billings Ovulációs Módszer® lett.

12 000 ciklus kielemzése, 60 évnyi laboratóriumi kutatás és hormonvizsgálatok ezreinek tudományos eredményei megerősítették, hogy a méhnyak által termelt nyák a termékenység legmegbízhatóbb jele. Ezzel pedig fölöslegessé vált a hőmérséklet mérése és a ritmus számítása.

A Billings Ovulációs Módszer® növekvő népszerűsége nemcsak annak köszönhető, hogy hormon- és gyógyszermentes módon támogatja a párokat a még vagy már nem kívánt várandósság elkerülésében, hanem annak is, hogy a fogantatásra vágyó párok számára valódi segítséget nyújt azzal, hogy lehetővé teszi a fogamzás optimális idejének felismerését.

A természetes családtervezés más modern módszerei (a tüneti-hőmérőzés módszer, a Creighton Model Fertility Care módszer és a FEMM: Fertility Education & Medical Management) mind azokra a tudományos eredményekre alapoznak, amelyeket a Billings Ovulációs Módszer® kidolgozói fedeztek fel.

A fogamzásszabályozás segítésén túl a Billings ciklustáblázatok kiváló diagnosztikai értékkel bírnak a természetes családtervezési módszerekre támaszkodó, azokat értő szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvosok kezében.

A Billings Ovulációs Módszer Világszervezete – World Organization Ovulation Method Billings (WOOMB) – magyarországi oktatási referenciaközpontját, a WOOMB Hungaryt a Billings házaspár személyesen hozta létre 1992-ben. Huszonkét éven át működött sikeresen Szegeden, a Természetes Családtervezést Segítő Egyesület keretein belül. 2014 óta a Magyarországi Billings Központot a Fília Alapítvány működteti.

billings.hu

A Fília Alapítvány

Az Alapítvány Tevékenysége:

 • oktatás
 • tanácsadás
 • egyéni konzultáció
 • előadások fiatalok, nők, házaspárok és velük foglalkozó szakemberek részére
 • oktatóképző szervezése
 • oktatók szakmai felügyelete és továbbképzése
 • szakmai konzultáció egészségügyi szakemberek részére
 • kiadványok, szóróanyagok megjelentetése

 

  A Fília Alapítvány lehetőségeihez képest az arra rászorulóknak kedvezményes oktatást biztosít.

  A tanfolyamok után kapott adományokból egyéb tevékenységeink mellett azokat támogatjuk, akiknek leginkább szükségük van egy – a tanfolyam elvégzése után további – havi költségekkel nem járó, biztonságos , gyógyszer- és hormonmentes módszerre.

  Kérjük, támogassa Alapítványunk működését! Ajánlja fel a Fília Alapítványnak adója 1%-át!

  Köszönjük!

  Az alapítvány számlaszáma: 11600006-00000000-42022055

  Adószáma: 18030129-1-15