Sikertörténetek

„Azért kezdtem el ezt a módszert, hogy tisztában legyek a testem működésével a fogamzásgátló tabletta szedése után. Nagyon hasznos, mert sok mindent megtudtam, amit eddig nem tudtam a ciklusomról. A későbbiekben a gyermekvállalásnál is tudni fogom, mikor vagyok termékeny. Mindenkinek ajánlom, aki több információt szeretne ezekről a folyamatokról.”

Dominika, 20

„A Billings módszert kb. 8 hónappal ezelőtt tanultam meg, és azóta is folyamatosan alkalmazom sikeresen fogamzás elkerülésére. Az egyik ok, hogy ezt a módszert választottam, hogy szoptatás alatt is lehet alkalmazni, tehát olyankor is, mikor még nem jött meg szülés után az első menstruáció, így ciklusról sem tudunk beszélni. (Jelenleg második kislányomat szoptatom.) A másik dolog, ami a BOM mellett szólt, az a végtelen egyszerűsége: nincs szükség semmilyen eszközre, kütyüre, drogériai eszközre – leszámítva egy tollat és egy táblázatot, amit napról napra vezetni kell termékenységi jeleinkről. Ez az egyszerűség szabaddá is tesz, a koronavírus alatti karantén idején például nem kellett még a fogamzásgátlás miatt is izgulnom, vajon mikor jutok el orvoshoz, gyógyszertárba vagy drogériába. Én nagyon megszerettem ezt a módszert, és nagyon boldog vagyok, hogy lányaimat majd már ezzel a tudással is segíthetem a nőiség útján. BOM-ot minden lánynak, nőnek, asszonynak!”

Ágnes, 37

„A módszerről évekkel ezelőtt egy előadáson hallottam először. Akkor még nem szenteltem neki túl nagy figyelmet, hiszen a családtervezés még nem szerepelt a rövid távú terveim között. 2019-ben kötöttünk házasságot a férjemmel. A jegyesoktatások egyikén ismételten felmerült a téma. Mivel már aktuálissá vált, igyekeztem elsajátítani a módszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Az ott kapott táblázat segítségével elkezdtem követni a ciklusomat, és igyekeztem kiismerni a testem működését. A történethez hozzátartozik, hogy különböző egészségügyi és nőgyógyászati problémák miatt a ciklusom rendszertelen volt, és félő volt, hogy a gyermekáldás sem fog egyszerűen bekövetkezni. Április környékén kezdtem el a táblázatot vezetni, majd augusztusban volt az esküvőnk. Addigra sikerült kitapasztalnom, mikor van peteérésem. E tapasztalatnak meg is lett a gyümölcse, hiszen házasságkötésünket követő bő egy hónap múlva már áldott állapotban voltam. A módszert mindenképpen ajánlom másoknak is, elsősorban 3 okból: természetes, könnyen elsajátítható, bárki számára elérhető. Továbbá azáltal, hogy folyamatosan figyeljük a testünk működését, változásait, egyből észrevehetjük, ha valami a megszokottól eltérő. Így a családtervezésen túl egészségügyi szerepe is van.”

Fanni, 26

„Hét évvel ezelőtt hallottam először a természetes családtervezésről. Az első gyermekünkre éveket kellett várnunk, belefásultunk a naptározásba, számolásba és a rengeteg orvosi vizsgálatba. Öt évvel ezelőtt egy nagyszerű előadás alkalmával határoztam el magam, hogy megpróbálom, megpróbáljuk alkalmazni a módszert. A férjem nem vett részt ezen az előadáson, de mindent elmeséltem neki, és teljes mértékben támogatott, társam lett a dologban.

A második gyermekünk után, aki szintén császármetszéssel született – volt tehát rizikó a dologban – kezdtük alkalmazni a módszert. Segítségével sikerült alaposan megismernem a nőiségem működését, felismernem a termékeny és terméketlen időszakaimat, s ami a legfontosabb, sikerült a legelején felfedezni egy betegség meglétét. Azonnal orvoshoz fordultam, s a jelek nem hazudtak. Így sikerült időben megfékezni egy olyan betegséget, amely később súlyos és nehezen kezelhető lett volna.

Már közel három éve alkalmaztuk a Billings módszert, amikor eldöntöttük, hogy szeretnénk egy harmadik gyermeket. Így most az ölemben tarhatom 8 hónapos kisfiamat.

A módszer egyszerű és nagyszerű. Fontos, hogy legyen mellettünk egy segítő, támogató harmadik személy is, aki jól ismeri a módszert, s bármikor segítséget tud nyújtani a pillanatnyi nehézségekben.

Szerintem már tinédzser korban jó lenne megismerni a Billings módszert, s hálásak lehetnek azok a fiatalok, akik ennek a tudásnak a birtokába kerülnek. Nagy ajándék. Egyszerűen zseniális és mesteri.”

Csilla, 34

„Már régóta szerettünk volna családot alapítani párommal, de tudtam, hogy alapbetegségeim miatt nagy hátránnyal indulok. Orvosról orvosra járva derültek ki a problémáim: PCOS, inzulinrezisztencia, magas prolaktin szint, pajzsmirigy alulműködés.

A gyógyszeres terápia és folyamatos kontroll mellett életmódváltásba kezdtem. Rendszeresen sportoltam, egészségesebben táplálkoztam, melynek következtében laborértékeim rendeződtek, ennek ellenére eltelt két év és a csoda még váratott magára. Nehéz időszakon mentem keresztül, a napjaim szomorúan teltek, semmiben nem leltem örömömet, könnyen elsírtam magam, általános kedvetlenség lett rajtam úrrá. Kényelmetlenül érintett, ha valaki az iránt érdeklődött, hogy mikor lesz már nekem is gyermekem.

Nőgyógyászom meddőségi központba irányított, viszont az endokrinológusom türelemre intett, mivel laboreredményeim normál értéket mutattak. Azt ajánlotta, hogy mivel szervi problémáink nincsenek, akkor egyelőre természetes úton igyekezzünk elérni vágyott célunkat.

A próbálkozások továbbra sem jártak sikerrel, rá kellett jönnöm, hogy nem ismerem a saját testem. Rendezett, normál ciklus esetén sem tudtam kiszámolni azt a megfelelő napot, amikor a fogantatás nagyobb eséllyel valósulhatna meg.

Úgy éreztük, hogy nincs mire várnunk, utolsó esélyünk, ha elkezdjük a lombikprogramot.

Egy nap azonban találkoztam egy számomra kedves ismerősömmel, és a babavállalásra terelődött a téma. Őszintén beszéltem neki gondjaimról, küzdelmeimről és arról, hogy a lombikprogramra készülünk. A gátlások nélküli beszélgetés során felajánlotta segítségét, amelyben mesélt egy olyan módszer alkalmazásáról, ami megtanít saját testem jeleinek megismerésére, felismerésére.

A Billings Ovulációs Módszer lehetőségeit tárta fel előttem, hogy ennek alkalmazásával mások hogyan estek teherbe vagy hogyan használják védekezésre. Útmutató csomagot és tájékoztatást kaptam, amely részletesen leírja a fő alapszabályokat.

Úgy voltam vele, hogy kipróbálom, ezzel nem veszíthetek semmit, helyzetemen ez nem ronthat, talán javíthat.

A BOM táblázatot napi rendszerességgel töltöttem a megtanult jelekkel, amit heti szinten elküldtem mentoromnak, aki visszajelzéseivel értékelt és megtaláltuk a fogantatásra legalkalmasabb napot. A tanítóm és a táblázat segítségével egyre jobban oda tudtam figyelni testem jelzéseire.

Októberben kezdtem el a programot, és decemberben bekövetkezett a várva várt csoda.”

Erika, 34

„Felismerem a termékeny időszakot, és nyomon tudom követni a ciklusom egészségét. Ajánlottam már másnak, főként azoknak, akik babát szeretnének.”

Enikő, 29

„Nagyon sok mindent megtudtam. Például nem tudtam, hogy mikor termékeny a ciklus fázisa és mikor terméketlen. És azt is, hogy vérzés alatt is lehet termékeny típusú nyák és várandós lehet a nő, ha együtt vannak menstruáció alatt. Szerintem jó lenne, ha minden fiatal lány tudná, mikor termékeny és terméketlen.”

Nóra, 17

„Éveken keresztül kerestem saját magam számára biztonságos és hormonmentes módszert, mellyel el lehet kerülni a fogamzást, de az egészségügyi rendszerben leginkább csak előítéletekkel és információhiánnyal találkoztam. 2017-ben találtam rá az ausztrál eredetű Billings Ovulációs Módszerre, mely minden kérdésemet egy csapásra megválaszolta. Két éve, a legkisebb gyermekünk születése óta a férjemmel a BOM-ot használjuk fogamzás elkerülésére, és mindketten szeretjük az egyszerűségét, a nagyfokú biztonságosságát, és hogy szoptatás alatt is kiválóan működik. Négygyermekes anyaként külön értékelem, hogy maximum napi 1 percet kell táblázatvezetésre fordítanom, és mindennap tudom, hogy aznap termékeny vagy terméketlen vagyok. Hatalmas ajándék ez az intim életünkben. A Billings módszernek köszönhetően nőtt a testembe vetett bizalmam és az önbizalmam is. A lányaim már ennek a tudásnak a birtokában fognak felnőni.”

Ildikó, 38

„Kárpátalján élek férjemmel és három gyermekünkkel. A Billings módszert megismerve sokban változott a házasságunk, és magabiztosabban éljük a házaséletünket. Szerintem már fiatalon szükség volna az oktatásra, és több család maradna együtt.”

Mária

„7 éve használjuk a Billings módszert. Azelőtt spirálom volt és még azelőtt tablettákat szedtem, és nagyon örülünk, hogy ezeknek az eszközöknek a terhe nincs már a lelkiismeretünkön. Gyakran eszembe jut, amikor az élet más területein megoldásokat keresek (testsúlykontroll, egészség, gyereknevelés stb.), hogy milyen jó lenne valami Billings módszerhez hasonló tuti tipp, valami tökéletesen alkalmazható természetes módszer, ősi tudás, ami eligazítana az élet dzsungelében. Őszintén nagyon hálásak vagyunk ezért a módszerért, mely kis odafigyelést követel, de nagy problémát old meg az életünkben. Szívből kívánjuk, hogy minden rászorulóhoz jusson el a Billings módszer!”

Juli

„3 és fél év meddőség után kezdtük használni férjemmel a Billings módszert családtervezésre. A vágyott várandósság elérését nehezítette, hogy csak egy petefészkem van kifejlődve, illetve 30 fölött a ciklusom változni kezdett, nem volt minden hónapban ovulációm, továbbá a sokáig fel nem ismert gluténérzékenység is hozzájárulhatott a sikertelenséghez, amely kimerítő emésztőrendszeri és felszívódási panaszokat okozott. Semmilyen korábbi természetes módszer nem működött nálunk: naptár módszer, hőmérőzés, Aviva torna. Több helyen is jártunk mindketten, ahol minden alkalommal azt mondták, hogy igen, vannak nehézségek, de kizáró tényező nem látszik. Újra és újra javasolták az inszeminációt, majd a lombikprogramot, amelyeket azonban egyrészt mélyen hívőként, másrészt saját meggyőződésből is mi magunkban – egymással teljes egyetértésben – elutasítottunk. A gluténmentes diéta sokat segített esetemben, amelyet kb. egy évvel a Billings módszer elkezdése előtt vezettem be az étkezésembe. A Billings módszert 2019 novemberében kezdtük el, és az oktatónk tanácsára férjem kiegészítette speciális vitaminkészítmény szedésével. Az első hónapban utólag sikerült ovulációt azonosítani, de még nem volt foganás. A következő hónapban kimaradt a peteérésem, 2020 januárjában azonban egyértelműen sikerült felismerni a jeleket, és az oktatónk tanácsait követve időzíteni az együttléteket, pár héttel később pedig szinte hitetlenkedve néztük az évek óta várt pozitív terhességi tesztet. Álmodni sem mertük, hogy ez ilyen hamar elvezet minket a kisbabánkhoz.

A hosszú sikertelenség lelkileg rendkívül fájdalmas és kimerítő volt, de erről bőven szól irodalom. Pszichológiai segítséget is igénybe vettünk ez idő alatt, amely rendkívül jót tett mind egyénileg, mind házaspárként, és amelyet csak ajánlani tudunk minden pár számára, hiszen a párkapcsolatunk mindig lehet jobb. Nem szeretnénk azonban háttérbe szorítani a jelentőségét a hatalmas lelki támogatásnak, amely családtagok, barátok, ismerősök részéről mögöttünk volt. (…) Sosem hallottam korábban a Billings módszerről, míg egy napon egy kedves ismerősöm – aki egyébként nem tudta, hogy meddőséggel küzdünk – fel nem hívott egy „megérzés” alapján, hogy meséljen róla nekem, mivel az egyik rokonának is ezzel a technikával sikerült elérni a gyermekáldást. Ő adta meg a kontakt telefonszámot, amelyet a honlap átolvasása után felhívtam, és viszonylag rövid időn belül kaptunk is saját oktatót, aki rendkívül kedvesen és személyesen foglalkozott velünk. Bármikor fordulhattam hozzá kérdéssel. Ő amint tudott, válaszolt is mindenre, így gyakorlatilag alig volt bármi bizonytalanság bennem a módszerrel és a táblázatvezetéssel kapcsolatban. Segítőkészsége, kedvessége és alkalmassága a feladatra nagy nyugalmat adott mindkettőnknek a férjemmel.

A Billings módszer hatékonysága egyértelműen lenyűgöző, amely legfőképpen egyszerűségében és teljes természetességében rejlik. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen gyakorlatilag az ember ezzel a „használati utasítást” kapja a kezébe a saját testével kapcsolatban. Végre világossá válik, hogy mi mit jelent a ciklus során, és egyértelműen be lehet azonosítani időben az ovuláció időpontját, amely ismeret nélkül nem lehet felelős házaséletet élni, de rendkívül egyszerű átlátható támpontokat ad a női egészség fenntartásához is. A legjobb az volna, ha bevezetésre kerülne az iskolai tananyagba a szexuális felvilágosítás keretein belül. Minél jobban ismerjük önmagunk testi-lelki működését, annál felelősebben és kiegyensúlyozottabban élhetjük az életünket.

Jelenleg betöltött 22 hetes várandós vagyok, élvezem a második trimesztert, a pocakom növekedését, a baba mozgásait és a gyermekáldás egész csodáját. A férjemmel boldogan készülünk a kisbabánk érkezésére. Rendkívül nagy hála van bennünk, hogy megismerkedhettünk a Billings módszerrel!”

Mariann, 35

„Ajánlom! Sok mindent megtudsz a testedről és a ciklusodról.”

Noémi, 16

„37 évesen egy előadás keretében hallhattunk a Billings Ovulációs Módszer® alapjairól. A tájékoztatót követően egy kérdéssel fordultam a módszer képviselői felé: – „Ez biztos?” – „Igen” – hangzott a válasz, ami meg is határozta a döntésemet, és elkezdtem a – természetességében is egyedülálló – módszer megtanulását. Kezdetben nagyon bizonytalan voltam a váltakozó ciklusképeim s a tapasztalatlanságom miatt, ezért nekem kicsit hosszabb időszak (kb. fél év) telt el a módszer biztonságos használatáig. Működik! Férjemmel – három gyermek boldog szüleiként – jelenleg a fogamzás elkerülése céljából alkalmazzuk a módszer ismereteit. (…) A Billings Ovulációs Módszer® által megadatottakkal többnek tudhatjuk magunkat. KÖSZÖNJÜK!”

Mónika, 40