A Billings Ovulációs Módszer

A Billings Ovulációs Módszer

Önbizalom, szabadság, pozitív testkép

Vezetők a termékenységtudat-oktatásban

  • Babát terveztek és szeretnétek kibővíteni ismereteiteket?
  • Mindent megpróbáltatok, mégsem jön a baba?
  • Biztonságos, hormonmentes módon szeretnétek megélni szerelmeteket váratlan meglepetések nélkül?
  • Ciklusproblémáid, vagy egyéb nőgyógyászati problémáid miatt korlátozottak a lehetőségeid, te mégis szeretnéd teljességében megélni nőiségedet?
  • Egészségtudatos nőként szeretnéd jobban megismerni testedet és működését?

A Billings Ovulációs Módszer® a fogamzásszabályozás természetes, hormon-, gyógyszer- és beavatkozásmentes módszere. Segítségével megtanuljuk felismerni a méhnyak által termelt nyákot, amely testünk természetes jelzése a termékeny időszakról.

A menstruációs ciklus során különféle váladékok ürülnek a hüvelyből, amelyek más és más érzetet keltenek a hüvelynyílás körül. Ennek oka az, hogy a méhnyak különböző típusú nyákokat termel a változó hormonszintek függvényében. Ha megismerjük ezeket a változásokat, azonosítani tudjuk a fogamzóképes és nem fogamzóképes időszakokat.

A Billings Ovulációs Módszernek® számos fontos előnye van a fogamzásszabályozás egyéb módszereivel szemben:

  • A módszer egyedülálló jellegzetessége, hogy alkalmazásával felismered, mikor vagy termékeny és mikor nem. Így bármikor pontosan tudni fogod, hogy egy adott napon történő szexuális együttlét eredményezhet-e várandósságot vagy sem. Ennek ismeretében pedig kezedben van az irányítás, függetlenül attól, hogy célod a várandósság elérése vagy elkerülése.
  • Ha úgy döntötök, hogy babát szeretnétek, a módszer segít a várandósság elérésében. A termékeny időszaknak és a termékenységed csúcsnapjának azonosítása lehetővé teszi számotokra a fogamzás optimális idejének meghatározását.

A módszer segít a reproduktív egészséged megőrzésében. Ha megismered ciklusod működését, akkor tudni fogod, hogy mi az, ami normális, és mi az, ami nem az. Ha rendellenességeket, kóros vérzést vagy szokatlan váladékos ciklusképet tapasztalsz, időben kérheted szakorvosod segítséget.

Hogyan működik a módszer?

A Billings Módszer a Magyarországon megtalálható cikluskövetéses módszerek közül a legegyszerűbb. Használatához semmilyen eszközre nincs szükség.

Egyéni ciklusképeid megismerésének és megértésének leghatékonyabb módja, ha megfigyeléseidet naponta feljegyzed egy táblázatban.

Tovább olvasom...

Célod annak megállapítása, hogy egy adott napon történő együttlét eredményezhet-e várandósságot vagy nem. A Billings Ovulációs Módszer tanulásának első hónapjában a tanfolyam során fokozatosan megtanulod a 4 egyszerű szabály okát és alkalmazását. Ezért 2-4 hétig szükséges és fontos tartózkodni a szexuális együttléttől, mert az előjáték és a szerelmeskedés során keletkező nemi váladékok elfedhetik a nyákot.

A cikluskövetés azonban rövid idő alatt szokássá válik, ehhez csupán arra van szükség, hogy minden este a megfelelő színnel vagy szimbólummal jelöld a táblázatban a nap során tapasztalt érzetet és a nyák megjelenését, illetve néhány szóval jellemezd azokat. Az egy hónapos megfigyelés és tanulási időszak után készen álltok a Billings Módszer helyes alkalmazására.

A megfigyelésekhez nincsen szükség belső vizsgálatra és semmilyen egyéb eszközre a táblázaton kívül.

A módszer képzett oktatója elmagyarázza a táblázat használatának pontos módját.

Ahogy minden nő egyedi, úgy minden ciklus más és más. Ne aggódj, ha táblázatod eltér mások táblázatától! A legjobb, ha nem is hasonlítod össze másokéval. Ne feledd, a megfigyelések napi feljegyzése nélkülözhetetlen a termékeny és terméketlen ciklusképek azonosításához!

Fontos, hogy a tanulási folyamat során és azt követően is biztosítunk lehetőséget nektek arra, hogy fel tudjátok tenni kérdéseiteket egy tapasztalt oktatónak.

A táblázatvezetés módjai:

(Számos egyéb applikáció létezik, amelyek azonban nem alkalmasak a Billings Módszer használatához szükséges megfigyelések pontos vezetésére, mert legtöbbjük alapja a ma már megbízhatatlannak bizonyult naptármódszer.)