Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyire hatékony a Billings módszer?

A Billings Ovulációs Módszer Pearl indexe 99% felett van, ha a fogamzás elkerülésére akarják használni. Ez az eredmény használatát egyenértékűvé teszi a fogamzásgátló tablettáéval, és eredményesebbé, mint a spirálok vagy barrier módszerek hatékonysága (óvszer, méhszájsapka, pesszárium).

Milyen eredményességgel használható a BOM fogamzás elérésére?

Egy 1999 és 2003 között végzett ausztrál kutatás szerint a Billings módszert használó, gyermeket tervező párok 75%-a érte el a fogantatást egy éven belül, átlagosan 4,7 hónap alatt, míg mindez a kontrollcsoportban átlagosan 15 hónap volt.

Mennyi időt vesz igénybe a módszer használata naponta?

A Billings Ovulációs Módszer esetén a napi ráfordított idő kevesebb, mint egy perc. Nem kell hőmérőzni reggelenként, vagy a méhnyaknyákot kézzel, WC papírral, mikroszkóppal vagy más módon vizsgálni.  Minden nap végén egy egyszerű feljegyzésre van szükség, mely leírja a hüvelybemenet körüli érzetet és az aznap tapasztalt nyákmintázatot. A nap folyamán tapasztalt legtermékenyebb jellegű mintát és az ehhez tartozó szimbólumot jegyezzük fel papírra, desktopra vagy egy speciális applikációba.

 A Billings Módszer a Magyarországon megtalálható cikluskövetéses módszerek közül a legegyszerűbb és legkevésbé eszközigényes.

Honnan tudom, hogy mikor vagyok termékeny?

Egyedi ciklusfázisaid kiismeréséhez segítséget kapsz a képzett oktatóval kísért tanfolyamon, de alapvetően a méhnyaki nyák jelenléte, amely mindig érzetet kelt a hüvelynyílás körül, jelzi a fogamzóképes időszakot. Egyéntől függően, ha a menstruációt követően száraz érzetet tapasztalunk, vagyis nincs nyák, az terméketlenségre utal. Ha tapasztalunk ugyan kis mennyiségű váladékot, de az napról napra, ciklusról ciklusra ugyanolyan marad, szintén terméketlenséget jelent. A fentiektől eltérő nedves, síkos nyák megjelenése, amely nyújtható és hasonló a nyers tojásfehérjéhez, jelzi a termékeny időszakot. A napi feljegyzés készítésével láthatjuk, hogyan változik a nyák időről időre. A nyák változásainak követése a legjobb módja annak, hogy felismerjük a termékeny és terméketlen időszakokat.

Hogyan találom meg a méhnyaki nyákot?

A szeméremtestnél különböző nedvességet érezhetünk, pl. menstruációs vérzés, hüvelyi folyás, nemi izgalomtól és nemi együttlétből származó váladék. A méhnyaki nyák, melynek szintén többféle minősége és érzete lehet, a méhnyakban képződik, de a hüvelynyílásnál találhatjuk meg, mivel függőleges helyzetben le tud folyni a szeméremtesthez. Hüvelyen belüli vizsgálatra nincs szükség, mivel a hüvely mindig nedves és a fölösleges belső vizsgálat fertőzést okozhat. A nap folyamán, normális tevékenységünk során figyelünk a nyák által keltett érzetre és a megjelenésére. Már az első tanfolyami találkozó után pontosan tudni fogod, hogyan tegyél különbséget és mire kell figyelned.

Miért fontos táblázatot készíteni a nyák változásairól?

Azért van szükség a feljegyzések készítésére, mert az emlékezet sokszor csalóka, és könnyen előfordulhat, hogy néhány nap múlva egyszerűen nem tudjuk pontosan felidézni korábbi tapasztalatainkat. A táblázat a partner számára is hasznos lehet a ciklusképek megértésében, és elősegíti a kommunikációt.

Beindíthatja-e a szerelmeskedés/orgazmus az ovulációt? (A köznyelvben ezt spontán ovulációként emlegetik.)

Határozottan nem! Nincs olyan tudományos kutatás, mely ezt az elméletet bizonyítaná. A tüszőrepedést egy nagyon precíz, több napig tartó élettani folyamat előzi meg, amit a szexuális együttlét nem tud siettetni. Az embereken végzett hormonkutatások nem találtak összefüggést a nemi együttlét és az ovuláció között.

Hány nap áll rendelkezésre a szexuális együttlétre egy tipikus 28 napos ciklus során, ha el akarjuk kerülni a fogamzást?

Egy 28 napos ciklus napjainak általában a fele alkalmas a szeretkezésre. Az önmegtartóztatást igénylő napokba beletartozik

  • a menstruációs időszak,
  • azok a napok, amikor a nyák a fogamzóképesség  lehetőségét jelzi,
  • valamint a fogamzóképesség csúcsnapja utáni 3 nap.

A néhány napos önmegtartóztatás váltakozik a nemi együttlétekre használható napokkal, ezért nincs szükség hosszú ideig tartó, folyamatos önmegtartóztatásra, bármilyen ciklusról legyen is szó. Bőven van idő élvezni a szexuális együttléteket a pároddal a termékeny időszak előtt és után is. A Billings módszert használó párok legtöbbje arról számol be, hogy szexuális életük és párkapcsolatuk nemhogy csorbát szenved, de fejlődik, elmélyül a módszer használata során.

Az elmúlt három év alatt fogamzásgátló tablettát szedtem. Azonnal át tudok állni erre a módszerre?

Igen. Az első lépés a tabletta szedésének abbahagyása. Ezután kezdjük el az önmegfigyelést és a tapasztalatok feljegyzését egy táblázatba. Képzett oktatóval történő folyamatos konzultáció eredményeként, körülbelül egy hónapos táblázatvezetés után fel tudjuk ismerni a termékeny és terméketlen ciklusszakaszokat. Ez alatt a hónap alatt 2-4 hétig ajánlatos elkerülni a szexuális együttlétet, hogy a nyáktermelődést ne fedje el az ondófolyadék és a szexuális izgalomból eredő hüvelyi váladék. Ezután már képesek leszünk a módszer irányelveinek használatára.

Sok nő nem fogamzóképes néhány hónapon át a tabletta abbahagyása után, és a cikluskép terméketlenségre utaló jellemzőket fog mutatni. Ennek a ciklusképnek bármilyen változása a fogamzóképesség visszatérését jelentheti. Ez olykor több hónapig is várathat magára. Oktatód azonban segíteni fog, hogy felismerd a terméketlenségi és a termékenységi jelek közötti különbséget, hogy ne kelljen túl sokáig önmegtartóztatásban élnetek.

Ha a fogamzás hormonmentes, természetes elkerülése a cél, először szokatlan, kényelmetlen lehet számotokra az időszakos önmegtartóztatást megszokni. Erre érdemes lelkileg előre felkészülnötök a pároddal, és más szeretetnyelvek alkalmazásával kedveskedni egymásnak a várakozás napjaiban.

Miért nem kell a Billings Ovulációs Módszer használatával hőmérsékletet mérni?

Vannak olyan cikluskövetéses módszerek, melyeknél a méhnyaki nyák megfigyelése mellett az ébredési hőmérséklet mérésével és más tünetek megfigyelésével is következtetnek a termékeny napokra. A petesejt kiszabadulása után a petefészekben visszamaradó burok (azaz a tüsző) sárgatestté alakul, és progeszteron hormont kezd termelni. Ez a petesejt megtermékenyülésétől függetlenül minden ciklusban bekövetkezik, ha van ovuláció. Ennek a hormonnak a feladata, hogy előkészítse a beágyazódás feltételeit a lehetséges megtermékenyülést követően. Egyik ilyen feltétel a hőmérséklet megemelkedése, ami a biológiai és kémiai folyamatokra pozitív hatással van. A Billings módszer a korai kutatási szakaszban alkalmazta a hőmérsékletmérést, de a 70-es években elhagyták, mert a tudományos kutatások előrehaladtával és a szabályok kidolgozásával, szigorításával egyértelművé vált, hogy a termékeny és terméketlen időszakok enélkül is egyértelműen azonosíthatók.

Az első ok, amiért a Billings módszer eltekint a hőmérőzéstől, az, hogy mivel a sárgatest csak a petesejt kiszabadulása után tud progeszteront termelni, így a hőmérséklet is csak 1-2 nappal később, UTÓLAG jelzi az ovulációt. A megemelkedett hőmérséklet tehát csak azt igazolja, hogy VOLT peteérés, ezzel szemben a nyáktünet változása már akár napokkal előre és 100% biztonsággal jelzi a peteérés közeledtét, és újabb változása azonnal jelzi az ovulációt.

A másik ok, ami a hőmérsékletmérés elhagyása mellett szól, hogy az ébredési hőmérséklet nagyon sok nőnél nem tekinthető specifikus (azaz meghatározó) tünetnek. Számtalan dolog befolyásolhatja az ébredési hőmérséklet alakulását. Például a hőmérő, a nem azonos ébredési időpont, a mérést megelőző alvás mennyisége és minősége, az előző esti történések, izgalom, stressz, buli, alkohol, túl késői étkezés, betegség, fizikai terhelés, környezeti változás, utazás, szünidő, szabadság, de még az óraátállítás is.

A BOM ezzel szemben arra tanít, hogy kizárólag a méhnyaki nyák megfigyelésével pontos képet kapunk a peteérésről, és a termékeny ciklusfázist is pontosan meg tudjuk határozni.

Milyen különbség van a Billings Ovulációs Módszer® és az egyéb természetes fogamzásszabályozási módszerek között?

A legelső generációs Természetes Családtervezési (TCST) módszerek (pl.: a naptár módszer) a menstruációs ciklus ritmikus, visszatérő körforgására alapoznak. Ezek a módszerek általánosítanak, és a nők termékenységét, működését relatív egységesnek tekintik.

Olyan általánosításokat fogalmaznak meg, melyek nem számolnak a „különleges” esetekkel, az eltérő hosszúságú, vagy rendellenes ciklusokkal, a megváltozott élethelyzetekkel, mint a betegség, stressz, gyógyszeres mellékhatások, pszichológiai tényezők, hogy csak néhányat soroljunk a „bakilehetőségek” közül.

A nők nagy része csalódott ezekben a módszerekben, és az orvostudomány is felismerte, hogy jócskán van még mit felfedezni a nők csodálatos működésével kapcsolatban. A Billings Ovulációs Módszer® az első olyan természetes fogamzásszabályozási módszer, mely felismerte a „hormonszintek – méhnyaki nyák – ovuláció” hármasát, és a kutatások során igazolta, hogy az egymásra hatás törvényszerű, tehát semmilyen külső tényező nem befolyásolja.

Az újgenerációs cikluskövetési módszerek családja ezen az elven működik. A Sensiplan, a Creighton és a FEMM több más tünet megfigyelését is folytatja, de mindegyikben megtalálható a méhnyaki nyák jelenlétének és minőségének számontartása. A Billings Ovulációs Módszer® több mint 60 évnyi tudományos kutatás eredményeit és elméletének bizonyítását több mint 220 publikációban tette közzé. Mindegyik cikluskövetési módszer elismeri, hogy a nyák az egyetlen olyan specifikus jel, amely előre jelzi az ovulációt.

Az új generációs cikluskövetési módszerek mindegyike megbízható, de az eszközeik, szabályrendszerük egymástól eltérő. Ha valaki ilyen természetes módszert szeretne választani, olyan, mintha sportágat választana. Egyik sportág sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindegyiknek megvan a maga eszköze, pályája, „labdája” és szabálykönyve, ami szerint jól működik. Viszont pont emiatt nem keverhetőek. Ha valaki kosarazni szeretne, azt nem fogja tudni egy ping-pong labdával megvalósítani, és a focipályán sem tud golfozni.

Azok az orvosok, akik járatosak a cikluskövetéses módszerekben, értelmezni tudják mindegyik módszer táblázatait.