5+1 TÉVHIT A Billings MódszerRŐL

Tornai Ildikó

tornai.ildiko@billings.hu

 

Olvasási idő: 4 perc

 

A harmadik gyermekem születése után a hathetes kontrollon megkérdeztem a nőgyógyászomat, hogy mit gondol a természetes családtervezési módszerekről. Elnevette magát, és viccesen megjegyezte, hogy fogamzásgátlásra nem alkalmasak, hiszen a női test bármikor ovulálhat egy kiadós orgazmus hatására. Majd javasolta, hogy inkább feltesz egy hormontartalmú spirált, amit én köszönettel visszautasítottam.  Akkor még fogalmam sem volt a hormonmentes fogamzásszabályozásról, csak annyit tudtam, hogy nem akarok szintetikus hormontartalmú idegen eszközt a testemben.

Most, nyolc évvel később, végzett Billings Ovulációs Módszer® oktatóként és több éve aktív felhasználóként már tudom, hogy ezt az állítást a spontán ovulációról nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Mégis nők ezrei szembesülnek a mai napig jó esetben szemöldök vonogatással, rosszabb esetben nevetség tárgyává tétellel, ha a nőgyógyásznál elárulják, hogy valamelyik természetes cikluskövetéses módszert alkalmazzák a tabletta, spirál vagy injekció helyett.

Nézzük, milyen tévhitek keringenek a Billings Ovulációs Módszerről® (illetve a cikluskövetéses módszerekről általában), és van-e ezeknek valóságalapja!

 

TÉVHIT #1. A Billings Módszer™ azonos a Naptármódszerrel

 

A Naptármódszert az 1930-as években dolgozták ki, és akkoriban valóban az egyik legmodernebb módszernek számított. Ma már ez nem így van. Az alapja a ritmusszámítás, amely a nő korábbi átlagos ciklushosszából számítja ki azt, hogy a jelenlegi ciklusában mikor termékeny és terméketlen. A naptármódszer nem rugalmas, és használatával nem lehet figyelembe venni a ciklus hosszának változásait külső faktorok hatására (pl. stressz, betegség, utazás). Ezért megbízhatatlan, főleg hosszú vagy rendszertelen ciklusok esetében.

A Billings Ovulációs Módszer® minden női életszakaszban használható (szoptatás és pre-menopauza alatt is), figyelembe veszi a nő hormonrendszerének változásait, és 60 éves tudományos háttérrel rendelkezik (1).

A méhnyaknyák nyomon követésének megtanulása után mindegy, hogy hosszú (>35 nap) vagy rövid ciklussal (<21 nap) van dolgunk, mindennap tudni fogjuk, hogy aznap termékenyek vagy terméketlenek vagyunk.

Nincs számolgatás, latolgatás, csak az aznapi biológiai jelek megfigyelése.

Ne kockáztass egy olyan módszerrel, amely algoritmusok alapján számolja, hogy mikor lesz peteérésed. Hallgass helyette a tested által adott jelzésekre!

 

TÉVHIT #2. A rendszertelen vagy hosszú ciklusokkal rendelkező nők nem tudják alkalmazni a Billings módszert™ 

 

Az ilyen nők számára a Billings Ovulációs Módszer® különösen hasznos. Miért?

Ha ismerjük testünk jelzéseit, és elsajátítottuk azt a képességet, hogy saját egyedi termékeny és terméketlen mintázatainkat azonosítsuk, akkor mindegy, hogy a ciklusunk 28 vagy 48 napos, mert minden egyes nap tudatában leszünk annak, hogy mi történik a testünkben.

A női ciklus két részre osztható:

  1.     ovuláció előtti (follikuláris) és
  2.     ovuláció utáni (luteális) szakaszra.

Ebből a kettőből csak az ovulációt megelőző follikuláris szakasz hossza változhat környezeti hatásokra, a luteális szakasz hossza állandó (11-16 nap). A Billings Ovulációs Módszer® segítségével azonosítani lehet az ovulációt megelőző follikuláris szakaszra jellemző egyedi terméketlen ciklusképet és azt is, hogy pontosan mikor kezdődik a termékeny időszak a ciklusban. Mihelyst a megadott kritériumok alapján azonosítani tudtuk a ciklus Csúcsnapját (mely a Billings alkalmazása esetén 75-80%-ban megegyezik az ovuláció napjával), utána 11-16 nappal később számíthatunk a menstruációra (amennyiben a módszert a fogamzás elkerülésére használjuk).

A méhnyaknyák megfigyelése és értelmezése „demisztifikálja” a ciklusunkat – azonosítani tudjuk az esetlegesen késlekedő ovuláció jeleit, tudjuk, ha megtörtént, és azt is előre ki tudjuk számolni, mikor ér véget a ciklusunk – nincs több meglepetés!

 

 

TÉVHIT#3 A Billings módszer™ nem rendelkezik tudományos alapokkal

 

A Billings Ovulációs Módszer® lassan 60 éve folyamatosan klinikai kutatások tárgyát képezi, ez a WHO által leggyakrabban vizsgált termékenységtudatos módszer. A Billings Módszer™ hatékonyságát az 1970-es évek óta több, mint 220 alkalommal vizsgálták különböző kutatások keretében a világ számos országában Tongától Kínáig. A Billings Módszert kidolgozó és fejlesztő kutatóorvosok a legrangosabb nemzetközi orvosi folyóiratokban publikálják eredményeiket (The Lancet, Human Fertility, 2,3,5).

 

TÉVHIT#4 A Billings Módszer™ nem hatékony

 

Sajnos a legtöbb egészségügyi szakember Magyarországon semmilyen információt nem kap a cikluskövetéses módszerekről az egyetemi vagy főiskolai képzése során. Ezért fordulhat elő, hogy olyan téves nézeteket terjesztenek, mint a spontán ovuláció mítosza, vagy az, hogy ennek köszönhetően a ciklusunk bármely szakaszában teherbe eshetünk. Ez nem igaz.

A Billings Ovulációs Módszer hatékonysága 99% felett van, ha a fogamzás elkerülésére akarják használni. Ez az eredmény használatát egyenértékűvé teszi a fogamzásgátló tablettáéval, és eredményesebbé, mint a spirálok vagy barrier módszerek (óvszer, méhszájsapka, pesszárium), melyek hatékonysága 80-90% között van (6).

A kérdést a visszájára fordítva: milyen eredményességgel használható a Billings Módszer™ fogamzás elérésére? Egy 2019-ben publikált ausztrál kutatás szerint a Billings Módszert™ használó, gyermeket tervező párok 75%-a érte el a fogantatást egy éven belül, átlagban 4.7 hónap alatt, míg mindez a kontrollcsoportban átlagban 15 hónap volt. (4,5)

Ennek a magas szintű eredményességnek az eléréséhez azonban szükség van arra, hogy a módszert képzett oktató segítségével sajátítsuk el egy minimum 3 ciklust végigkövető oktatás keretében, és utána szabálykövetően használjuk.

 

TÉVHIT #5. A cikluskövetés sok időbe és energiába kerül 

 

A Billings Ovulációs Módszer® esetén a napi ráfordított idő kevesebb, mint egy perc. Nem kell hőmérőzni reggelenként vagy a méhnyaknyákot kézzel, WC papírral vagy más módon vizsgálni. A Billings Módszer™ a Magyarországon megtalálható cikluskövetéses módszerek közül a legegyszerűbb és legkevésbé eszközigényes.

Minden nap végén egy feljegyzésre van szükség, mely leírja a hüvelybemenet körüli érzetet és az aznap tapasztalt nyákmintázatot. A nap folyamán tapasztalt legtermékenyebb jellegű mintát és az ehhez tartozó szimbólumot jegyezzük fel papírra, desktopra vagy egy speciális applikációba.

Arra törekszünk, hogy a módszer felhasználói – életkortól és élethelyzettől függetlenül – képessé váljanak a saját testük jelzéseinek értelmezésére, és ezáltal a kezükbe vegyék szellemi és testi egészségük és termékenységük kezelését.

 

+1 TÉVHIT: Ha egy tetszőleges applikációban vezetem a menstruációmat, az cikluskövetés

 

A Femtech iparág az utóbbi években nagyon gyorsan fejlődik, több milliárd dolláros bevételt generálva. Számtalan – főleg angol nyelvű – app áll rendelkezésre menstruáció vezetésére. Ezek nagyrésze azonban megbízhatatlan, és akár még veszélyes is lehet, ha cikluskövetésre, netán fogamzásgátlásra akarják őket használni. Az appok nagyon nagy része az első pontban említett Naptármódszer szerint működik, azaz az előző ciklusok hosszából számított algoritmus alapján számolja a következő ciklus(ok) hosszát, következtet ovuláció és a következő menstruáció időpontjára. (7) Aki tisztában van azzal, hogy minden nő és minden női ciklus egyedi, megérti azt is, hogy miért késztethet óvatosságra ez a tény.

Az appok használata adatvédelmi kérdéseket is felvet – ha nem szeretnéd, hogy a legintimebb adataid felkerüljenek a felhőbe, vagy esetleg harmadik félnek adják őket ki, inkább kerüld el őket.

A kifejezetten a Billings Módszerre™ kifejlesztett applikációk évekig tartó tesztelésen mennek keresztül, nagyon szigorú adatvédelmi szabályoknak kell megfeleljenek, és a Billings anyaszervezet (WOOMB International) engedélyével rendelkeznek.

A jelenleg nemzetközileg jóváhagyott három applikáció itt érhető el:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appliedprogramming.graficabillings

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nfpcharting

https://www.fertilitypinpoint.com/

 

 

Disclaimer: A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, és semmilyen formában nem helyettesítik egy képzett oktatóval való rendszeres konzultációkat!

 

 

Felhasznált források:

1. https://www.factsaboutfertility.org/wp-content/uploads/2017/12/BillingsPEH_REV3.pdf

2.https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(72)90291-7/fulltext

3.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/611378/

4.https://billings.life/images/Summary_of_Results.pdf

5.https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14647273.2019.1671613

6.https://billings.life/en/effectiveness-in-preventing-pregnancy.html

7.https://www.abc.net.au/news/health/2019-09-17/fertility-ovulation-apps-half-ineffective-study-finds/11520074