Szoptatás, pre-menopauza alatt is tudni szeretném, hogy van-e peteérésem

  • Minden nő különleges, és a menstruációs ciklusa a termékeny és terméketlen időszakaival együtt éppolyan egyedi, mint ő maga. Nem számít, hogy a ciklus rövid, átlagos vagy hosszú, sőt, az sem, ha ciklusról-ciklusra változik, a módszer minden esetben használható. Szoptatás alatt vagy menopauzához közel úgyszintén, azaz a nő reproduktív életének minden szakaszában.
  • A kizárólagos szoptatás alatt a tejtermelést szabályozó prolaktin hormon, valamint az ösztrogén és progeszteron hormonok egymással összefüggő működésének hatására legtöbbször nem érik petesejt. De a tejtermelés változásakor (hozzátáplálás, betegség, stressz) a hormon szintje is váltakozik és el-elindul a tüszőérés folyamata, ami meg-megáll, ha az újabb szoptatás alkalmával ismét több prolaktin hormon képződik a testben. A méhnyaki nyák megfigyelése pontosan mutatja a peteérés közeledtét és az ovulációt, ami 11-16 nappal megelőzi a szülést követő első menstruációt.
  • A BOM használatával időben felismerhető a termékenység visszatérése, és elkerülhető az újabb várandósság.
  • A változókor előtt szintén hormon „huzavona” alakul ki. A ciklusok hossza már bizonytalan, olykor a megszokott időben menstruálunk, olykor kimarad akár hónapokra is. A peteérés még rendszeres vérzés mellett is esetenként elmarad vagy visszatérhet. A pre-menopauza idején a nő a Billings módszer segítségével meg tudja határozni, hogy mikor termékeny és mikor nem, így nem kell lemondania a szexuális élet örömeiről, miközben egészségét sem befolyásolja.