A Billings Ovulációs Módszer® története

A Billings Ovulációs Módszer®t 1953-ban fedezte fel Dr. John Billings neurológus Melbourne-ben. Később felesége, Dr. Evelyn Billings gyermekorvos is bekapcsolódott a kutatói és oktatói munkába, majd hosszú éveken keresztül együtt járva a világot terjesztették a módszert. Jelenleg több mint 100 országban tanítják és alkalmazzák sikeresen a párok a fogamzás elérésére vagy elkerülésére, valamint a reproduktív egészség nyomon követésére.

A Billings Ovulációs Módszer® felfedezése előtt az egyetlen természetes családtervezési eljárás a ritmus számítás volt, amely azonban megbízhatatlannak és szükségtelenül korlátozónak bizonyult, különösen szabálytalan ciklusok, szoptatás, menopauzához közeli állapot vagy stressz esetén. Egyértelműen olyan termékenységi jelre volt szükség, amelyet a nők maguk képesek felismerni. Ezt szem előtt tartva tanulmányozta át Dr. John Billings az orvosi irodalmat és számos leírást talált az ovuláció körül megjelenő nyúlós, síkos nyákról, amelyet a méhnyakat bélelő sejtek termelnek.

Lehet-e a termékeny típusú nyákot a termékenység jeleként használni? Néhány nő megkérdezése után világossá vált, hogy a különböző nyáktípusok előfordulása a menstruációs ciklus alatt jól ismert a nők számára. Ez után azt kellett megállapítani, hogy jellemzően változik-e a nyáktermelődés a ciklus során és ennek alapján a nők képesek-e a termékeny időszak azonosítására. Nők százainak bevonásával ismertté vált a tipikus nyáktermelődés képe. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nyák által keltett érzet és a nyák megjelenése lehetővé teszi a termékeny időszak kezdetének felismerését.

1966-ban Dr. Evelyn Billings felismerte az ovuláció előtti terméketlen cikluskép típusait. Ez a felfedezés komoly megkönnyebbülést jelentett a párok számára, mivel szükségtelenné tette a huzamos önmegtartóztatást. Fölöslegessé vált a hőmérséklet mérése és a ritmus számítása.

1971-ben az Egészségügyi Világszervezet javaslatára az addig Ovulációs Módszernek nevezett természetes családtervezési eljárás hivatalos neve a Billings Ovulációs Módszer® lett.

50 év laboratóriumi kutatásainak és hormonvizsgálatainak tudományos eredményei megerősítették, hogy a méhnyak által termelt nyák a termékenység legmegbízhatóbb jele.

A Billings Ovulációs Módszer® növekvő népszerűsége annak is köszönhető, hogy segíteni tud a fogamzás elérésében nehézségekkel küszködő nőknek azáltal, hogy lehetővé teszi a fogamzás optimális idejének felismerését.

A természetes családtervezés mai modern módszerei – beleértve a tüneti-hőmérőzés módszert és a Creighton Model Fertility Care módszert – mind azokra a tényekre támaszkodnak, amelyeket a Billings Ovulációs Módszer® kidolgozói fedeztek fel.

 

Magyarországi története

A Billings Ovulációs Módszer Világszervezete (BOMV) – WOOMB (World Organization Ovulation Method Billings) magyarországi oktatási referencia központját, a WOOMB Hungary-t a Billings házaspár hozta létre egy hetes magyarországi tartózkodásuk idején, 1992-ben. Huszonkét éven át Szegeden működött a Természetes Családtervezést Segítő Egyesület keretén belül.

A Magyarországi Billings Központot (Billings Centre of Hungary) 2014 óta a Fília Alapítvány működteti Nyíregyházán.