Várandósság elkerülése

10 érv a Billings Ovulációs Módszer® mellett

Milyen elvárásaink vannak a jó fogamzásszabályozási módszerrel kapcsolatban? Először is megbízhatónak kell lennie, ártalmatlannak, azonnal visszafordíthatónak és kevésbé költségesnek. Aztán fontos, hogy ne csökkentse a szexuális együttlét élvezetét, és erősítse a partnerek közötti érzelmi kapcsolatot, harmóniát. A ma használt fogamzásgátló eljárásokat sok nő elfogadhatatlannak tartja, mert nem felelnek meg a fent említett szempontok többségének.

Nézzük meg, hogyan működik a Billings Ovulációs Módszer®!

1. Nincs mellékhatása és hosszú távú kockázata

A hormonális fogamzásgátlót használó nők tapasztalhatnak mellérzékenységet, hányingert, fejfájást, vérzést, súlygyarapodást, hangulatingadozást, libidó csökkenést. Dohányzó nőknél vagy magas vérnyomásban illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél növekedhet a szívinfarktus és a stroke kockázata.
Az ösztrogén-progeszteron tartalmú orális (kombinált) fogamzásgátló tablettákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rákkeltő termékek közé sorolta.

Ha a Billings Ovulációs Módszer® alkalmazzuk, nem kell aggódni a mellékhatások miatt, mert a módszer 100%-ban természetes, vagyis nem avatkozik bele a test természetes működésének érzékeny egyensúlyába.

2. 100%-ban természetes, gyógyszermentes

A Billings Ovulációs Módszer® alapját a testünk azon természetes jelzései képezik, amelyek a ciklus termékeny és terméketlen időszakait kísérik. Tehát nincs szükség semmilyen gyógyszerre, eszközre vagy eljárásra. Sokszor a legegyszerűbb dolgok tudnak a leghasznosabbak lenni az életben!

3. A termékeny életszakasz bármely fázisában alkalmazható

Minden nő különleges, és a menstruációs ciklusa a termékeny és terméketlen időszakaival együtt éppolyan egyedi, mint ő maga. Nem számít, hogy a ciklus rövid, átlagos vagy hosszú, sőt, az sem, ha ciklusról-ciklusra változik, a módszer minden esetben használható. Szoptatás alatt vagy menopauzához közel úgyszintén, azaz a nő reproduktív életének minden szakaszában.

4. Használata egyszerű
A Billings Ovulációs Módszer® 4 egyszerű szabálya van. A WHO vizsgálata bizonyítja, hogy a nők 90%-a már egy havi odafigyelés és táblázat használat során fel tudja ismerni a termékeny időszakot és a Csúcsnapot. 

5. Megfizethető

A módszer használata ingyenes – az oktatás kerül csak egy alacsony összegbe.

6. Környezetbarát

A szintetikus ösztrogén, ami gyakori összetevője a fogamzásgátló tablettáknak, szennyezheti a környezetet, miután a szennyvízen keresztül eljut a folyókba. Számos tanulmány foglalkozik a természet ösztrogénszennyezettsége és a férfiak nemzőképességének csökkenése közötti összefüggésekkel.
A Billings Ovulációs Módszer® hormonmentes, így nem szennyezi a környezetet.

7. Magabiztosság és megkönnyebbülés érzésével jár

A saját testünk jelzéseire és természetes ritmusára való ráhangolódás jó érzéssel tölt el. A Billings Ovulációs Módszer® segít abban, hogy megértsük, értékeljük és védjük termékenységünket. Akár babát szeretnénk, akár a várandósságot szeretnénk elkerülni: a tudás hatalom. Mi irányítunk és ez a felszabadultság érzésével jár.

8. Erősíti a párkapcsolatot

Az egymásra való odafigyelés, törődés, kommunikáció, szeretetteljes együttműködés szükséges a Billings Ovulációs Módszer® alkalmazásához – ezek azok az erények, amelyek erősítik a két fél közötti összhangot, kapcsolatot.

9. Erkölcsileg elfogadott

Sok nőnek, párnak elvi problémái vannak a fogamzásgátlók használatával. A Billings Ovulációs Módszer® minden kultúra és vallás részéről elfogadható.

10. Segít a reproduktív egészség megőrzésében

A Billings Ovulációs Módszer® nyáktáblázata diagnosztikai jelentéssel bír. Ha megtanuljuk, hogy mi a normális a ciklus során, képesek leszünk megállapítani azt is, hogy mi nem az. Ha a szokásostól eltérő dolgokat tapasztalunk (abnormális vérzés, szokatlan folyás), tudni fogjuk, hogy szakemberhez kell fordulni. A táblázat hasznos információkat nyújthat az orvos számára.
Minden nőnek rendelkeznie kell ezzel a tudással!

4 egyszerű szabály a fogamzás elkerülésére

Mindössze négy szabályt kell alkalmazni, ha szeretnénk természetes úton elkerülni a várandósságot a Billings Ovulációs Módszerrel®. Ezek a szabályok minden helyzetben alkalmazhatóak, termékeny életszakaszunk bármely fázisában.

A Korai Napok Szabályait az ovuláció előtti időszakban alkalmazzuk.
A Csúcsnap Szabályt akkor használjuk, amikor felismertük a termékeny cikluskép Csúcsnapját.

Korai Napok 1. Szabálya

Kerülni kell a közösülést a menstruáció alatti erős vérzéses napokon.
Rövid ciklusban előfordul, hogy elkezdődik a termékeny időszak még mielőtt a menses abbamarad, de a vérzés elfedi a nyák megjelenését, ami e termékeny ciklusképre figyelmeztet.

Korai Napok 2. Szabálya

Minden második este lehetséges a közösülés a Nem Fogamzóképes Cikluskép (NFK) idején.
Várjunk estig, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy nem történt változás az NFK-ban. Ahhoz, hogy érezhető legyen a nyák megjelenése a hüvelynyílásnál, néhány órás fennlét, aktivitás szükséges. Tehát a nap során tapasztaltak alapján csak este lehet biztonsággal megállapítani, hogy fennáll-e még az NFK. Azért minden második este javasolt az együttlét, mert a közösülés utáni napon még jelen van a nemi váladék, amely elfedi a nyák megjelenését.

Korai Napok 3. Szabálya

Ha változás van az NFK idején: várj és figyelj!
Kerülni kell a közösülést, ha bármilyen változást tapasztalunk (vérzés, váladék), ami megszakítja az NFK-t. Minden változást lehetséges termékeny időszakként kezelünk. Megfigyeljük, hogy ez a változás a Csúcsnap felé halad tovább, vagy visszatér az NFK-ba.

Ha változó, fejlődő nyákmintázatot tapasztalunk, és azonosítjuk a Csúcsnapot, akkor a Csúcsnap Szabályt alkalmazzuk.
Ha a változás után nem tapasztalunk Csúcsnapot és visszatér az NFK, várunk 3 napot, így biztosak lehetünk abban, hogy a hormonok visszaestek az eredeti alacsony szintre és terméketlenek vagyunk. A  4. nap estétől a Korai Napok 2. Szabályát alkalmazzuk, mert később még várható a Csúcsnap.

Csúcsnap Szabály

A Csúcsnap utáni 4. nap kezdetétől bármely napon és napszakban lehetséges a közösülés a ciklus végéig.
Az ovuláció a Csúcsnapon vagy az azt követő első vagy második napon következik be. A petesejt élettartama maximum 24 óra. Tehát a Csúcsnap utáni 4. nap kezdetétől biztosan terméketlenek vagyunk.

A Billings Ovulációs Módszer® oktatójának segítségével könnyű kielemezni a nyáktáblázatot és megérteni a saját egyedi ciklusképeket, amelyek alapján megtanuljuk helyesen és biztonsággal alkalmazni az irányelveket.