Várandósság elérése

Hogyan tud segíteni a Billings Ovulációs Módszer®?

Jelentősen növeli a fogamzás esélyét, ha tudatában vagyunk

annak, hogy melyek a ciklus termékeny és terméketlen időszakai. A Billings Ovulációs Módszerrel® megtanuljuk felismerni a termékenység jeleit és azonosítani a ciklus legtermékenyebb napját, a  Csúcsnapot. Ez azt jelenti, hogy arra a napra időzítjük a közösülést, amikor a legnagyobb esélye van a fogamzásnak.

Számos feltételnek kell teljesülnie a fogamzáshoz, és ezt követően minden az időzítésen múlik. Szükség van egészséges petesejtre és az azt megtermékenyítő egészséges hímivarsejtre. Szükség van nyákra, ami életben tartja a hímivarsejtet addig, amíg az eléri a petesejtet. Elengedhetetlen az átjárható petevezeték, amelyen végig tud haladni a hímivarsejt az érett petesejt felé, majd a megtermékenyített petesejt a méh felé. Megfelelő fejlődési fázisban kell lennie a méhnyálkahártyának ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson. Láthatjuk, hogy ebben az összetett folyamatban milyen nagy segítség, ha a legtermékenyebb napokra időzítjük az együttlétet!

A Billings Ovulációs Módszer® nyáktáblázata segítségével tudjuk felismerni a ciklus termékeny időszakát és termékenységünk csúcspontját. A várandósság elérésére vonatkozó szabályok betartása biztosítja a lehető legnagyobb esélyt a fogamzásra.

Irányelvek a fogamzás eléréséhez

A cél elérése érdekében a Kori Napok Szabályait alkalmazzuk és így könnyen felismerjük, hogy mikor vagyunk termékenyek. Amikor változást észlelünk a Nem Fogamzóképes Ciklusképben (NFK), várni kell a közösüléssel addig, amíg a síkos, csúszós érzetet tapasztaljuk, mert ez a legtermékenyebb időszak: azt jelzi, hogy közeledik az ovuláció. Akkor van a legnagyobb esélye a fogamzásnak, ha az együttlétre a síkos érzet ideje alatt kerül sor vagy a Csúcsnap (=utolsó síkos nap) után 1-2 nappal. Ennek oka, hogy a petesejt 24 óráig életképes, és az ovuláció a Csúcsnap utáni első vagy második napon következik be. A Csúcsnap utáni 3 napot követően kezdődik a terméketlen fázis, lehetetlen a fogamzás abban a ciklusban. Előfordulhat, hogy nem minden ciklusban tapasztalunk síkos érzetet, vagy a ciklus során csak nagyon rövid ideig érezzük a síkosságot. Minden esetben erre az időszakra kell összpontosítani, mert ez az optimális ideje a fogamzásnak. Nagyon fontos, hogy tapasztaljunk síkos, csúszós nyákérzetet a szeméremtestnél akkor is, ha nem látunk semmit. Tehát még ha nem is látjuk a nyákot, csak érezzük, tudni fogjuk, hogy termékenyek vagyunk!

A Korai Napok Szabályai az ovuláció előtti napokra vonatkoznak: 

Korai Napok 1. Szabálya

Kerülni kell a közösülést a menstruáció ideje alatti erős vérzéses napokon.
Rövid ciklusban előfordul, hogy elkezdődik a termékeny időszak még mielőtt a menses abbamarad, de a vérzés elfedi a nyák megjelenését, ami a termékeny ciklusképre figyelmeztet.

Korai Napok 2. Szabálya

Minden második este lehetséges a közösülés a Nem Fogamzóképes Cikluskép (NFK) idején.
Az NFK idején a nő terméketlen. Ahhoz, hogy érezhető legyen a nyák megjelenése a hüvelynyílásnál, néhány órás fennlét, aktivitás szükséges. Tehát a nap során tapasztaltak alapján csak este lehet biztonsággal eldönteni, hogy fennáll-e még az NFK vagy változás történt. A szexuális együttlét utáni napon még jelen van a nemi váladék, amely elfedi a nyák megjelenését. Ez az oka annak, hogy csak a következő nap estéjén javasolt a közösülés.

Korai Napok 3. Szabálya

Ha változás van a NFK idején: várj és figyelj!
Az NFK alatt tapasztalt változáskor várni kell a síkos, csúszós érzet megjelenéséig, mert ez jelzi a legtermékenyebb időszakot, és azt, hogy nagyon közel van az ovuláció. A hüvelynyílás körüli síkos érzetnek és ezzel együtt a szeméremtest puhaságának, teltségének idején illetve a következő 1-2 napon javasolt a közösülés.

Bármilyen kérdés esetén érdemes egy Billings Ovulációs Módszer® oktatóhoz fordulni, aki segít a nyáktáblázat vezetésében, a ciklusképek felismerésében és az irányelvek értelmezésében.