Termékeny cikluskép

Termékeny cikluskép

A fogamzóképes időszak kezdetének első jele a Nem Fogamzóképes Cikluskép (NFK) megváltozása. A méhnyaki nyák megjelenése megváltoztatja az érzetet, amelyet a hüvelybemenetnél tapasztalunk. Ahogy telnek a napok, a nyák egyre tisztább és hígabb lesz, és nedves, majd síkos érzetet kelt. A nők különböző szavakat, kifejezéseket használnak ennek a változó, fejlődő ciklusképnek a jellemzésére, de a termékeny típusú nyák mindig nedves, síkos – kémiai szerkezetének és összetevőinek köszönhetően – akkor is, ha nincs belőle látható mennyiség. A nyák nélkülözhetetlen feltétele a fogamzóképességnek, mert életben tartja a hímivarsejteket.

A változó termékeny cikluskép.A petefészekben fejlődésnek indul a tüszők egy csoportja, amelyek mindegyike egy-egy petesejtkezdeményt tartalmaz és ösztrogént termel. E hormon indítja be a méhnyak nyáktermelését. A nyáknak egy típusa feloldja a nyákdugót, ezért a hímivarsejtek bejuthatnak a méhbe. Egy másik típusa kiszűri a hibás spermiumokat, míg egy harmadik nyáktípus táplálja őket – így azok akár öt napig is életben maradhatnak a női szervezetben – és csatornákat képezve átvezeti azokat a reproduktív rendszeren, elősegítve ezáltal a petesjt megtermékenyítését.

A termékeny cikluskép az NFK megváltozásával kezdődik és átlagosan 5-6 napig tart. De ha csak egy napig tart, akkor is figyelmeztet a közelgő ovulációra és arra, hogy amennyiben nem szeretnénk gyermeket, kerüljük a szexuális együttlétet. Ha viszont babát szeretnénk, segít abban, hogy a közösülést a legtermékenyebb napokra időzítsük, amikor a legnagyobb esélye van a fogamzásnak

A termékeny síkos nyák idején gyakran érezhető a hüvelynyílás körüli szövetek teltsége, lágysága, duzzadtsága. Ez egy jellegzetes érési folyamat, amely egyértelműen a fogamzóképességre utal. A termékenység egyéb jelei közül, mint pl. a fájdalom vagy a vérzés, semmi sem olyan pontos és megbízható, mint a nyákjel.