Táblázatvezetés

Egyéni ciklusképeink megismerésének és megértésének leghatékonyabb módja, ha megfigyeléseinket naponta feljegyezzük egy táblázatban. Célunk annak megállapítása, hogy egy adott napon történő közösülés eredményezhet-e várandósságot vagy nem.A Billings Ovulációs Módszer tanulásának elsó hónapjában ajánlatos tartózkodni a szexuális együttléttől (2-4 hétig), mert az ondófolyadék és az együttlét során keletkező váladék elfedheti a nyákot. Egy hónapos megfigyelés és tanulási időszak után készen állunk a Billings Módszer szabályainak alkalmazására.A nyákfeljegyzés készítése hamarosan szokássá válik. Arra van szükség csupán, hogy minden este a megfelelő színnel vagy szimbólummal jelöljük a táblázatban a nap során tapasztalt érzetet és a nyák megjelenését, illetve néhány szóval jellemezzük azokat. A módszer képzett oktatója segít ebben.

Ne aggódjunk, ha táblázatunk eltér mások táblázatától és soha ne hasonlítgassuk másokéhoz. Mint ahogy minden nő egyedi, minden ciklus más és más.

 

A megfigyelések napi feljegyzése nélkülözhetetlen a termékeny és terméketlen ciklusképek azonosításához. Fontos, hogy a tanulási folyamat során vagy később bármikor fel tudjuk tenni kérdéseinket egy tapasztalt oktatónak.

A táblázatvezetés módjai:

  • Papír alapú táblázat itt tölthető le – nyomtatható
  • Táblázatvezetés saját gépen
  • Online táblázatvezetés – applikáció (fejlesztés alatt)

Számos applikáció létezik, amelyek azonban nem alkalmasak a Billings Módszer használatához szükséges nyákmegfigyelések pontos vezetésére, mert legtöbbjük alapja a ma már megbízhatatlannak bizonyult ritmusszámítás.

A Billings Ovulációs Módszer színkódjai és szimbólumai

Piros vagy • a vérzés vagy pecsételő vérzés napjaira
Zöld vagy | amikor az érzet száraz és nincs nyák
Fehér vagy O amikor elkezdődik a termékeny típusú nyák termelődése illetve az intim együttlét utáni napokra a korai Nem Fogamzóképes Cikluskép idején
Sárga vagy = váladékkal járó terméketlen napokra az NFK idején vagy az ovuláció utáni terméketlenség idején

Az alábbi táblázat egy tipikus ciklus történéseit jelöli. A megfigyelések rögzítésére vagy színeket vagy szimbólumokat használjunk (ne mindkettőt). Oktató segítségével megtanuljuk helyesen alkalmazni a jeleket és ezáltal megértjük saját ciklusképeinket.