Nem Fogamzóképes Cikluskép

Korai Nem Fogamzóképes Cikluskép
Nem Fogamzóképes Cikluskép szárazsággal

A menstruációs vérzés után néhány napig általában szárazságot érzünk és nem látunk semmilyen váladékot. Ezt nevezzük korai Nem Fogamzóképes Ciklusképnek (NFK). A tudományos kutatások eredményeiből tudjuk, hogy ez idő alatt a hormonszintek alacsonyak és a méhnyakat sűrű nyákdugó tölti ki, amely megakadályozza a hímivarsejtek bejutását a méhbe. Mindez azt jelenti, hogy ebben az időszakban terméketlenek vagyunk.

Nem Fogamzóképes Cikluskép váladékkal

Előfordulhat, hogy nincsenek száraz napok a menstruációt követően. Ez az NFK másik típusa, amikor kis mennyiségű váladékot tapasztalunk, amely érzetében és megjelenésében is változatlan. Ebben az esetben is alacsonyak a hormonszintek, a nyákdugó kitölti a méhnyakat, ami terméketlenséget jelent.

Az NFK jellemzője tehát – akár száraz, akár váladékos – hogy napról napra ugyanolyan: változatlan cikluskép.

A száraz vagy terméketlen időszak napokig eltarthat, de akár heteken vagy hónapokon keresztül amennyiben késik az ovuláció (pl. szoptatás idején)

Szakképzett Billings Módszer oktató segítségével könnyen felismerhető és megérthető az NFK, így biztonsággal alkalmazhatóak a Korai Napok Szabályai.