A termékenység csúcspontja

A klinikai és laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy a ciklus legtermékenyebb napja a síkos érzet utolsó napja, melyet Csúcsnapnak nevezünk, mivel ezen a napon történő közösülés nagy valószínűséggel várandóssághoz vezet. E csúcstünet után általában egy napon belül bekövetkezik azovuláció. Fontos tudatosítani, hogy a Csúcsnap nem feltétlenül az a nap, amikor a legnagyobb mennyiségű nyákot tapasztaljuk! Gyakran előfordul, hogy a síkos, csúszós érzet egy-két nappal tovább tart, mint a látható nyák jelentős mennyisége, és ez még nagyfokú termékenységet jelent. Az érzet a legfontosabb jele a fogamzóképességnek. A Csúcsnapot visszamenőleg azonosítjuk be, amikor a síkosságot száraz vagy nedves, ragadós érzet váltja fel.Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálatai szerint a nők 90%-a már egy ciklus nyomon követése során képes felismerni a termékeny és terméketlen ciklusképeket, valamint a Csúcsnapot.A Csúcsnap azonosítása után alkalmazható a Csúcsnap Szabály: mivel a Csúcsnap utáni negyedik nap kezdetétől a ciklus végéig terméketlenség áll fenn, ha valaki szeretné elkerülni a várandósságot, erre az időszakra tervezze az intim együttléteket.

Csúcsnap: közel van az ovuláció – a petesejt hamarosan kiszabadul a tüszőből. Ezt követően bekerül a petevezetékbe és a méh felé kezd vándorolni.
A Csúcsnap utáni 1., 2. és 3. nap: Ha nem történik megtermékenyítés, a petesejt egy napon belül elhal. Ha útja során hímivarsejttel találkozik, megtermékenyül. Az ovulációt követően az üres tüsző átalakul sárgatestté (Corpus Luteum) és progeszteron hormont termel, és előkészíti a méhnyálkahártyát a beágyazódásra. Továbbá besűríti a nyákot és segíti a nyákdugó kialakulását a méhnyakban. A Csúcsnap után megszűnik a nedves, síkos érzet a hüvelybemenetnél és a harmadik nap végére befejeződik a ciklus termékeny fázisa.