A méhnyaki nyák

A termékenység szabályozásának kulcsa: a nyák

Nagy számú tudományos kutatás bizonyítja, hogy a méhnyak által termelt nyák nélkülözhetetlen feltétele a termékenységnek. A nyák nyújt a hímivarsejtek számára és biztosítja energiaszükségletüket, ezáltal képesek megőrizni megtermékenyítő képességüket. Vezető csatornákat képez számukra, mellyel elősegíti a reproduktív rendszeren való áthaladásukat és a petesejt megtermékenyítését. Továbbá szűrőként működik: felfogja a hibás spermiumokat és elpusztítja őket.

Termékenységünk megértésének kulcsa az, amit a hüvelybemenetnél (szeméremtestben) érzünk, miközben a normális napi tevékenységünket végezzük. Olykor a ciklus során a nők kíváncsiak arra, vajon megkezdődött-e a menstruációjuk, mert valami nedves, síkos érződik a hüvelynyílásnál. Sokan azt gondolják: „ugyan, ez semmi”. Azonban amit tapasztalnak, az a termékeny típusú nyák, melyet a méhnyak sejtjei termelnek az ovuláció előtt átlagosan hat napon keresztül. Ahhoz, hogy megértsük fogamzó képességünknek e természetes jelét, csupán arra van szükség, hogy figyelemmel kísérjük a nyák által keltett érzetet. Nem szükséges ujjal érinteni, sem belső vizsgálatot végezni.

Női reproduktív rendszer

A termékeny időszak kezdetén jelentős változás észlelhető a hüvelybemenetnél, és ez az érzet jellegzetes fejlődést mutat a következő napok során. Ha van látható mennyiségű nyák, egyre tisztább és nyújthatóbb lesz, illetve nedves majd síkos érzetet okoz.  A klinikai és laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a ciklus legtermékenyebb szakasza egybeesik az általunk Csúcsnapnak nevezett időszakkal, ami a hüvelynyílásnál érzett utolsó síkos nap. A hormonvizsgálatokból tudjuk, hogy szoros összefüggés van a Csúcsnap és a tüszőrepedés (ovuláció) között. A ciklusok nagy részében a Csúcsnapon történik az ovuláció, de néhány esetben a Csúcsnap utáni első vagy második napon. A kilökődött petesejt maximum 24 óráig él. A nyákmegfigyelések napi táblázatvezetésével tanuljuk meg felismerni a terméketlen időszakot, a lehetséges termékeny fázist és termékenységünk csúcspontját.

Az alábbi táblázat egy tanulmány része, és azt mutatja, hogy vezetője a ciklus 18. napját azonosította Csúcsnapként (X-el jelölte). Ez teljes összhangban van a mért hormonszintekkel, amely megerősíti, hogy ebben a ciklusban valóban a 18. napon történt tüszőrepedés. Amint a petesejt érésnek indul a petefészekben, az ösztrogén hormon szintje (kék vonal) emelkedni kezd. Ez egybeesik a nő termékenységre utaló fejlődő, változó nyákmintázattal kapcsolatos megfigyeléseivel. Amikor küszöbön áll az ovuláció , a progeszteron hormon szintje (sárga vonal) mutat emelkedést, ami hirtelen változást okoz a nyákérzetben, és a nő ez alapján tudja azonosítani Csúcsnapját.

A napi feljegyzések készítése lehetővé teszi, hogy a ciklussal kapcsolatos minden fontos információt kiolvassunk táblázatunkból – így nincs szükség hormonvizsgálatokra.