A 4 egyszerű szabály

A Billings Ovulációs Módszernek® 4 egyszerű szabálya van, amelyet minden körülmények között lehet alkalmazni a termékeny életszakasz bármely időszakában.

A Korai Napok Szabályai az ovuláció előtti időszakra vonatkoznak


Korai Napok 1. Szabálya

Kerülni kell a közösülést a menstruáció ideje alatti erős vérzéses napokon. Rövid ciklus esetén a termékeny időszak elkezdődhet a vérzés befejezése előtt, ami így elfedi a termékenységet jelző nyák jelenlétét.


Korai Napok 2. Szabálya

Minden második nap este lehetséges a közösülés a Korai Nem Fogamzóképes Cikluskép (NFK) idején.
A nap végén tudjuk eldönteni, hogy történt-e változás a NFK-ben. Több órás fennlét (mozgás, aktivitás) szükséges ahhoz, hogy a nyák lejusson a hüvelybemenethez, ahol tudatosítjuk jelenlétét az érzet alapján. A módszer által javasolt másodnaponkénti együttlétnek az az oka, hogy a közösülés utáni napon tapasztalható nemi váladék elfedi a nyák megjelenését, így a termékeny cikluskép kezdetének észrevételét. Az ondófolyadék ezen a napon már nem tartalmaz élő hímivarsejtet. Ha a közösülés utáni órákban el is kezdődött a termékeny időszak, nincs termékenyítőképes spermium.


Korai Napok 3. Szabálya

Amikor változás történik a NFK-ben: „várj és figyelj”.
Várni kell a közösüléssel, ha bármilyen változást (vérzés vagy váladék) tapasztalunk a NFK idején. Ez idő alatt kiderül, hogy a változás ovulációban végződik-e vagy visszatér a Nem Fogamzóképes Ciklusképbe. A NFK megváltozása magában hordozza a termékeny időszak lehetőségét, amely jelentősen meghosszabbítja a hímivarsejtek élettartamát.

Ha sikerült azonosítani a Csúcsnapot, akkor alkalmazható a Csúcsnap Szabály. Ha viszont a NFK tért vissza, akkor három nap várakozás szükséges, és a negyedik nap estéjétől alkalmazható a Korai Napok 2. Szabálya. Ez a három nap biztosítja, hogy a hormonszintek visszatérjenek az alapszintre és a méhnyakat zárja a nyákdugó.

A Csúcsnap Szabály akkor alkalmazható, ha sikerült azonosítani a termékeny időszak Csúcsnapját


Csúcsnap Szabály

A Csúcsnap utáni negyedik nap kezdetétől bármely napon és napszakban lehetséges a közösülés a ciklus végéig.
Három nap elegendő ahhoz, hogy bekövetkezzen az ovuláció és elhaljon a petesejt, így a negyedik naptól terméketlenség áll fenn a ciklus hátralevő részében.

 

 Az irányelveinek alkalmazása

Ha a várandósság elkerülése a cél, a Korai Napok Szabályainak és a Csúcsnap Szabálynak a betartása javasolt.

Ha a várandósság elérése a cél, a Korai Napok Szabályainak alkalmazásával pontosan felismerhető a termékeny időszak. A Nem Fogamzóképes Cikluskép megváltozása esetén várni kell a közösüléssel a síkos érzet megjelenéséig, mert ez jelzi a ciklus legtermékenyebb napjait. A síkos nyákérzet idején és a Csúcsnapot követő első vagy második napon történő szexuális együttlét fog a legnagyobb eséllyel fogamzást eredményezni.